2018 metų festivalis

Festivalio programa

Galerija

Medija

„Pagaliau dainuosiu Lietuvos publikai, draugams, artimiesiems ir šiaip visiems geriems žmonėms!“ – nuoširdžiai džiaugiasi pagrindinius vaidmenis Barselonos “Liceo” operos teatre kurianti solistė Katerina Tretyakova. Gimusi Rusijoje, o muzikos mokslus baigusi Lietuvoje, solistė operos pasaulyje vertinama už gražų balsą, stiprią vokalinę techniką, frazavimo elegantiškumą bei puikius aktorinius sugebėjimus.  2013 m. Katerina laimėjo vieną reikšmingiausių ir svarbiausių dainininkų konkursų Europoje “Fransisco Viñas” (šiame konkurse 1992 m. triumfavo ir Violeta Urmana). Rugpjūčio 24 d. atlikdama gražiausias operų arijas solistė atidarys klasikinės ir džiazo muzikos vasaros festivalį „Marijampolė Music Park“.

Taigi, penktąjame festivalyje tikrai netrūks muzikos pasaulio žvaigždžių, įdomių, originalių ir konceptualių programų. Džiugu, kad ši muzikos šventė lieka ištikima premjeroms bei “Lietuva plius” projektų idėjoms. Festivalyje dalyvaus muzikos atlikėjai, aktoriai, kompozitoriai ir šokėjai iš devynnių valstybių – Lietuvos, Latvijos, Belgijos, Šveicarijos, Italijos, Ispanijos, Anglijos, Prancūzijos ir Kanados. Festivalyje skambės septynios koncertinės, meninės programos ir projektai specialiai kurti šiam festivaliui, šių metų staigmena –  koncertas su “Post scriptum” ženklu. Tai reiškia, kad visus festivalio renginius klausytojai išgirs ir pamatys pirmiausi arba apskirtai tik festivalyje “Marijampolė Music Park”.

Rugpjūčio 24-tą koncertas “Operos menas”, o jame jau minėtoji žavioji operos solistė Katerina Tretyakova ir jaunatviškasis VDU kamerinis orkestras, vadovaujamas dirigento Jono Janulevičiaus bei režisierius Vytenis Pauliukaitis, kuris klausytojams pristatys operos meno istorijos subtilybes. Rugpjūčio 25-tą “Marijampolė Music Park” pakvies į džiazo naktį, kurioje penki jauni ir talentingi džiazo muzikantai iš Lietuvos, Latvijos, Šveicarijos, Italijos ir Kanados susibūrė į vieną skambų džiazo projektą “Džiazas iš Amsterdamo”. Visi muzikantai studijavo žymiojoje ir vienoje prestižinių džiazo aukštųjų muzikos mokyklų Van Amsterdam. Rugpjūčio 26-tą legendinė Lietuvos aktorė, nacionalinės premijos laureatė Jūratė Onaitytė atskleis Lietuvos moters šimtmečio portretą “Širdies šauksmas” kartu su violončelininke ir vokaliste Elena Daunyte ir pianiste Egle Kasteckaite. Šio teatrinio – muzikinio vyksmo režisierė Eglė Storpirštienė. Rugpjūčio 28-tą Lietuvos ir Latvijos menininkai: marimbininkas Guntars Freibergs, kompozitorius Marius Salynas ir video menininkas Pijus Čeikauskas ves klausytojus “Kosminės muzikos” keliais. Čia originalūs kūriniai marimbai bei M.Salyno sukurta ir generuojama elektroninė muzika susipins su video vizijomis.

Bene laukiamiausia ir labiausiai intriguojanti festivalio programa, kurią festivalio organizatoriai ketina tiesiogiai transliuoti internete – tai  “Tango gyvenimas”. Trys jauni ir talentingi muzikantai – Dalia Dėdinskaitė, Gleb Pyšniak ir Tadas Motiečius Lietuvoje jau ne kartą yra atlikę A.Piazzollos muziką, tačiau rugpjūčio 29-tą festivalyje ši jų atliekama programa pirmą kartą susipins su šokiu. Žiūrovai pamatys vienintelį Lietuvoje “tango šou” stilių propaguojantį “Vilniaus tango teatrą” ir jo šokėjus. Originalias šokio kompozicijas šiam projektui sukūrė “Vilniaus tango teatro” įkūrėjas ir režisierius Sigitas H.Repšys.

Šių metų festivalio “Atradimų” rubrikoje rugpjūčio 30-tą skambės išskirtinė dovana muzikos gurmanams – pirmą kartą Lietuvoje koncertuos gitarų kvartetas “Eclisses” iš Paryžiaus. Džiugu, kad šį koncertą globoja ir iš dalies remia Prancūzų institutas Lietuvoje. Keturi žavūs muzikantai pristatys subtilią, prancūzų kompozitorių muziką “Salut Paris”. Organizatoriai tikisi, kad su šiuo koncertu festivalyje įsivyraus tradicija pristatyti vis kitos pasaulio šalies muziką ir atlikėjus, dar nekoncertavusius Lietuvoje, tačiau pripažintus klasikos ar džiazo meistrus.

Na o paskutinė vasaros diena – tai ir paskutinis festivalio koncertas. Jame – styginių oktetas “Artistico”, savo atlikimo meną skleidžiantis žymiausiose Europos koncertų salėse, Belgijoje gyvenanti lietuvių kilmės dainininkė ir obojininkė Evelina Pabarčiūtė bei Marijampolės meno mokyklos mokiniai – violončelininkai, tarptautinių konkursų laureatai. “Simboliška yra tai, jog šis koncertas dedikuotas 2018-ųjų metų Lietuvos kultūros sostinei Marijampolei, neabejingai jaunimui, mokslui, kultūrai ir menui. Todėl uždarymo koncertas – kultūros ir meno akcentas, pažymintis, kad Lietuvos jaunimas – tai mūsų kultūra šiandien, rytoj ir visada” – sako festivalio organizatoriai.

Festivalio “Marijampolė Music Park” gerbėjų šiais metais laukia dar viena staigmena. Pirmą kartą festivalio organizatoriai ryžtasi surengti festivalio koncertą su “Post scriptum” ženklu ir išplėsti geografiją. Spalio 13 dieną “Marijampolė Music Park” festivalis pakvies klausytojus atvykti į Lietuvos sostinę Vilnių, Šv.Kotrynos bažnyčią, kur pristatys gitaristą ir kompozitorių iš Anglijos Peter-Jack Rainbird. Tai unikalus gitaristas, atliekantis savo sukurtą muziką, gimusią iš gamtos tekmės ir įsiklausymo į ją. Tai subtili, meditatyvinė ir daugiasluoksne harmonija skambanti muzika elektrinei gitarai, kurią pats kompozitorius ir atlikėjas apibūdina kaip  “Sound-Escape” (garsas-tekėjimas).

Jei dar nebuvote Lietuvos kultūros sostinėje, tai paskutinę vasaros savaitę būtinai ją aplankykite ir pasimėgaukite įspūdingai skambančiais muzikos parkais, o spalio 13 dieną pajuskite “Marijampolė Music Park” festivalio dvasią Vilniuje, šv.Kotrynos bažnyčioje.